Lingerood Cuvée Barrique

Betuws Wijndomein | Lingerood Cuvée Barrique

Wijnomschrijving

Een frisfruitige neus met rode bes, kers, braam, pruim, maar ook vanille, cacao en een lichte houttoets. De smaak is lekker fris met levendige zuren, kers, pruim, pittig, soepel met zachte tannines en mooi in balans.

Wijn / Spijs

Een juiste wijn bij gegrilde groenten, gevogelte van de barbecue, zachte kazen, pasta's met tomatensaus of op zichzelf.

Vinificatie

Voor de Cuvée Barrique worden alleen gezonde en optimaal rijpe druiven gebruikt. Vlak voor de oogst vindt er een strenge selectie plaats wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit. De wijn ondergaat en rijping van enkele jaren op gebruikte barriques.

Over de producent

De Betuwe staat al decennia bekend als het fruitepicentrum van Nederland. Een wijngaard mocht dan ook niet ontbreken, dus trokken Diederik en Arina in 2004 hun stoute laarzen aan en stapten ze de Betuwse klei in om hun eerste wijngaard aan te leggen. Deze werd voorzien van johanniter stokken. Een typisch druivenras dat goed gedijt in de koude en vochtige dagen die ons land kent. In 2006 was de eerste oogst een succesvol feit en het duurde dan ook niet lang voordat nieuwe percelen aan druivenstokken werden aangelegd.

Nederland telt op dit moment zo’n 200 wijndomeinen. Daarvan zijn ongeveer 135 commercieel actief op een totale 250 hectare grond. Zo’n 7 hectare aan wijngaard is toebedeeld aan het Betuws Wijndomein, dat overigens volledig op de kalkrijke rivierklei staat door de nabijgelegen rivier de Linge. Daar verbouwt gepassioneerd wijnmaker Diederik maar liefst 14 verschillende druivenrassen, van solaris tot johanniter, van regent tot pinotin, in de verhouding 70% wit en 30% rood.

Het behoeft dan ook geen uitleg dat er ieder jaar een mooie serie wijnen gerealiseerd kan worden. Binnen afzienbare tijd zal het areaal overigens uitgebreid gaan worden en zijn er plannen voor een nieuwe wijnmakerij.