Lingewit Johanniter

Betuws Wijndomein | Lingewit Johanniter

Wijnomschrijving

Frisse aroma's van vlierbessenbloesem, natte steen, appel, peer, verse vijg en een lichte kruidigheid. In de smaak vinden we granny smith appel, perzik, grapefruit, een fijn bittertje en frisse zuren.

Wijn / Spijs

Deze wijn kun je prima op zichzelf drinken als aperitief, maar gaat ook goed bij schaal- en schelpdieren, paling of een frisse salade.

Achtergrondinformatie

Het Betuws Wijnhuis is gelegen nabij bekende plaatsen als Tiel, Buren en Geldermalsen. De 7 hectare die het wijnhuis bezit, herbergt maar liefst 14 verschillende druivenrassen die goed gedijen in de typisch Nederlandse koude en vochtige dagen. De nabijgelegen rivier de Linge is verantwoordelijk voor de kalkrijke kleigrond dat volle wijnen voorbrengt met een mooie frisheid.

Over de producent

De Betuwe staat al decennia bekend als het fruitepicentrum van Nederland. Een wijngaard mocht dan ook niet ontbreken, dus trokken Diederik en Arina in 2004 hun stoute laarzen aan en stapten ze de Betuwse klei in om hun eerste wijngaard aan te leggen. Deze werd voorzien van johanniter stokken. Een typisch druivenras dat goed gedijt in de koude en vochtige dagen die ons land kent. In 2006 was de eerste oogst een succesvol feit en het duurde dan ook niet lang voordat nieuwe percelen aan druivenstokken werden aangelegd.

Nederland telt op dit moment zo’n 200 wijndomeinen. Daarvan zijn ongeveer 135 commercieel actief op een totale 250 hectare grond. Zo’n 7 hectare aan wijngaard is toebedeeld aan het Betuws Wijndomein, dat overigens volledig op de kalkrijke rivierklei staat door de nabijgelegen rivier de Linge. Daar verbouwt gepassioneerd wijnmaker Diederik maar liefst 14 verschillende druivenrassen, van solaris tot johanniter, van regent tot pinotin, in de verhouding 70% wit en 30% rood.

Het behoeft dan ook geen uitleg dat er ieder jaar een mooie serie wijnen gerealiseerd kan worden. Binnen afzienbare tijd zal het areaal overigens uitgebreid gaan worden en zijn er plannen voor een nieuwe wijnmakerij.