Bodega Sottano malbec exlusieve wijn voor de horeca

Bodega Sottano | Judas | Malbec

Wijnomschrijving

Een wijn om indruk mee te maken. Heel rijk en open, breed en krachtig. Vanille, koffie, zoete pruimen, witte peper, pure chocolade. Prachtige zachte tannines, lengte, intens en donker, met een haast minutenlange afdronk. Fraai en subtiel houtgebruik. Zeer bijzonder.

Wijn / Spijs

Een echte eetwijn. Deze wijn vraagt om wat de Engelsen een ‘Sunday roast’ noemen, met een mooie rosbief. Ander rood vlees combineert natuurlijk ook uitstekend. Ook is deze bijzondere wijn een fraaie compagnon van Pekingeend.

Achtergrondinformatie

Mendoza is een bijzondere wijnstreek. De wijngaarden liggen allemaal op hoogte, vanaf zo’n 800 meter tot ver boven de 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor zijn de dagen warm, en koelt het ‘s nachts flink af. Dat is een weertype waar de druiven erg van houden. Ze ontwikkelen op die manier veel aromatische kracht en houden hun zuren goed vast. Daarnaast heeft de streek een woestijnklimaat, met zeer weinig regen. Enige probleem voor de druiven zijn de soms forse hagelbuien in het najaar.

Deze topwijn, vlaggenschip van Sottano, is gemaakt op basis van perfect rijpe malbec. De druiven voor deze wijn komen van twee regio’s in Mendoza: Perdriel, op zo’n 950 meter hoogte en Lujan de Cuyo, op zo’n 1000 meter. De druiven worden geoogst in de tweede helft van april, dus zeg maar oktober op ons halfrond. De druiven worden binnengebracht in kistjes van 12 kg, om ze niet te beschadigen. Door een lange gisting ontstaat een diepe en krachtige wijn. Malolactische gisting en rijping vinden plaats op eikenhouten vaten, die voor 100% nieuw zijn. Een machtige en grootse wijn is het resultaat.

Vinificatie

18 maanden op vaten van nieuw eiken, 70% Frans en de rest Amerikaans.

Over de producent

Sottano is een van de vele familiebedrijven in Argentinië die is opgericht door Italiaanse immigranten. Grondlegger was Don Fioravante Sottano, die in 1890 zijn geboortegrond verliet in Veneto, om zich te vestigen in Mendoza. Hij had al een goede kennis van de wijnbouw toen hij kwam, en hij was een van de pioniers van de wijnbouw in Mendoza, waar hij zijn vaardigheden perfect wist te benutten. Hij plantte zijn eigen wijngaarden, zette een wijnbedrijf op en richtte zich ook gelijk op de export. Daarbij was een voorbeeld voor veel anderen in de streek.

Zijn zoon Migual Sottano trad in de voetsporen van zijn vader en voerde de productie op tot 20 miljoen liter wijn per jaar. Hij stak zijn zoons aan met het wijnvirus, en inmiddels zijn de broers Diego, Pablo en Mauricio Sottano volop actief in het bedrijf. Wel kozen ze voor absolute kwaliteit. Daarbij brachten ze de productiecapaciteit van het bedrijf terug tot 500.000 flessen. Ze moderniseerden de kelder en zetten kleinere tanks van roestvrij staal neer voor de gisting. Zo kunnen wijnen worden gemaakt in alle mogelijke hoeveelheden: 25.000 liter, 20.000 liter, 10.000 liter, 5000 liter en 2500 liter, allemaal in roestvrij staal. Daarmee kan het fruit perceel voor perceel worden vergist. Ideaal voor het maken van de beste selecties. Hiermee zijn de wijnen op een ongekend hoog niveau gekomen.