Bodega Sottano cabernet sauvignon exclusieve wijn voor de horeca

Bodega Sottano | Reserva de Familia | Cabernet Sauvignon

Wijnomschrijving

Lekker en donker. Zo smaakt cabernet die mooi rijp is. Pure chocolade, zwarte bessen, bramen en vanille. Mooie zachte tannines en een stevige finale, met heerlijk rijp bosfruit.

Wijn / Spijs

Lekker bij lasagna of andere pasta met rode saus. Verder ook goed in te zetten bij rood vlees en lichte wildgerechten. Licht belegen kazen.

Achtergrondinformatie

Mendoza is een bijzondere wijnstreek. De wijngaarden liggen allemaal op hoogte, vanaf zo’n 800 meter tot ver boven de 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor zijn de dagen warm, en koelt het ‘s nachts flink af. Dat is een weertype waar de druiven erg van houden. Ze ontwikkelen op die manier veel aromatische kracht en houden hun zuren goed vast. Daarnaast heeft de streek een woestijnklimaat, met zeer weinig regen. Enige probleem voor de druiven zijn de soms forse hagelbuien in het najaar. De druiven voor deze wijn zijn een selectie van de beste cabernet sauvignon druiven. Ze worden perfect rijp geoogst in kistjes van 12 kg, om de druiven niet te beschadigen. Na de gisting vindt een rijping plaats op eiken barriques, goed voor een zeer krachtige en intense wijn, afgerond, met een heerlijk vanille-aroma.

Vinificatie

Na een gisting op roestvrij staal vindt een rijping plaats op klassieke eikenhouten barriques.

Over de producent

Sottano is een van de vele familiebedrijven in Argentinië die is opgericht door Italiaanse immigranten. Grondlegger was Don Fioravante Sottano, die in 1890 zijn geboortegrond verliet in Veneto, om zich te vestigen in Mendoza. Hij had al een goede kennis van de wijnbouw toen hij kwam, en hij was een van de pioniers van de wijnbouw in Mendoza, waar hij zijn vaardigheden perfect wist te benutten. Hij plantte zijn eigen wijngaarden, zette een wijnbedrijf op en richtte zich ook gelijk op de export. Daarbij was een voorbeeld voor veel anderen in de streek.

Zijn zoon Migual Sottano trad in de voetsporen van zijn vader en voerde de productie op tot 20 miljoen liter wijn per jaar. Hij stak zijn zoons aan met het wijnvirus, en inmiddels zijn de broers Diego, Pablo en Mauricio Sottano volop actief in het bedrijf. Wel kozen ze voor absolute kwaliteit. Daarbij brachten ze de productiecapaciteit van het bedrijf terug tot 500.000 flessen. Ze moderniseerden de kelder en zetten kleinere tanks van roestvrij staal neer voor de gisting. Zo kunnen wijnen worden gemaakt in alle mogelijke hoeveelheden: 25.000 liter, 20.000 liter, 10.000 liter, 5000 liter en 2500 liter, allemaal in roestvrij staal. Daarmee kan het fruit perceel voor perceel worden vergist. Ideaal voor het maken van de beste selecties. Hiermee zijn de wijnen op een ongekend hoog niveau gekomen.