Bodega Sottano viognier goedkope huiswijn horeca

Bodega Sottano | Viognier

Wijnomschrijving

Deze Rhône-druif is goed op zijn plek hier op de hoogte in Mendoza. Daardoor blijft de wijn uiteindelijk heerlijk fris en bloemig. Duidelijk herkenbaar, goede zuren. Aromatisch, voorjaarsbloemen, abrikozen, citrus en appel. Heerlijk fris en levendig.

Wijn / Spijs

Heerlijk als aperitief. Ook bij charcuterie of tapas, en goed in te zetten bij visgerechten met een rijke saus.

Achtergrondinformatie

Mendoza is een bijzondere wijnstreek. De wijngaarden liggen allemaal op hoogte, vanaf zo’n 800 meter tot ver boven de 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor zijn de dagen warm, en koelt het ‘s nachts flink af. Dat is een weertype waar de druiven erg van houden. Ze ontwikkelen op die manier veel aromatische kracht en houden hun zuren goed vast. Daarnaast heeft de streek een woestijnklimaat, met zeer weinig regen. Enige probleem voor de druiven zijn de soms forse hagelbuien in het najaar.

In Mendoza is men tot de ontdekking gekomen dat ook de Rhône-druif viognier het hier zeer goed doet. De hoge ligging van de wijngaarden benadrukt de bloemige en krachtige aroma’s van deze druif, en zorgt voor mooie zuren, die zorgen voor een perfecte balans met de rijkdom van de wijn. Heerlijk fris en levendig.

Vinificatie

Op roestvrij staal.

Over de producent

Sottano is een van de vele familiebedrijven in Argentinië die is opgericht door Italiaanse immigranten. Grondlegger was Don Fioravante Sottano, die in 1890 zijn geboortegrond verliet in Veneto, om zich te vestigen in Mendoza. Hij had al een goede kennis van de wijnbouw toen hij kwam, en hij was een van de pioniers van de wijnbouw in Mendoza, waar hij zijn vaardigheden perfect wist te benutten. Hij plantte zijn eigen wijngaarden, zette een wijnbedrijf op en richtte zich ook gelijk op de export. Daarbij was een voorbeeld voor veel anderen in de streek.

Zijn zoon Migual Sottano trad in de voetsporen van zijn vader en voerde de productie op tot 20 miljoen liter wijn per jaar. Hij stak zijn zoons aan met het wijnvirus, en inmiddels zijn de broers Diego, Pablo en Mauricio Sottano volop actief in het bedrijf. Wel kozen ze voor absolute kwaliteit. Daarbij brachten ze de productiecapaciteit van het bedrijf terug tot 500.000 flessen. Ze moderniseerden de kelder en zetten kleinere tanks van roestvrij staal neer voor de gisting. Zo kunnen wijnen worden gemaakt in alle mogelijke hoeveelheden: 25.000 liter, 20.000 liter, 10.000 liter, 5000 liter en 2500 liter, allemaal in roestvrij staal. Daarmee kan het fruit perceel voor perceel worden vergist. Ideaal voor het maken van de beste selecties. Hiermee zijn de wijnen op een ongekend hoog niveau gekomen.