
Château Cavalier | 360 de Cavalier | Rosé
Wijnomschrijving
Fijne geur, heerlijk breed en open, fruitig, met aardbeien en frambozen, zacht en sappig, fijne zuren, opwekkend, aromatisch, droog, maar tegelijk ook mooi soepel.
Wijn / Spijs
Fijn als aperitief, bij salades met tonijn of met kip, visgerechten, tapas, gegrilde groenten.
Achtergrondinformatie
In het nieuwe gamma van de rosé-wijnen van Château Cavalier is de cuvée 360 de meest fruitige. Hij wordt gemaakt op basis van vooral cinsault (45%) en grenache (41%), twee druiven die staan voor fruit en souplesse. Ze worden aangevuld met 6% syrah, 3% ugni blanc, 3% clairette blanche en 2% mourvèdre. De rode druiven zorgen voor veel pit, de witte voor het versterken van het fruitkarakter en het aroma.
In de kelder wil Florent Gaillard het fruit zo puur mogelijk houden. Zijn doel is het karakter van de druiven op een zo natuurlijke manier over te brengen naar de wijn. In de wijn moet je het bijzondere terroir en de kwaliteit van de druiven terug kunnen proeven. Essentieel voor hem is een gisting op lage temperatuur, die nooit boven de 18 graden mag komen, anders zou het ten koste gaan van het fruit in de wijnen. Het resultaat is er naar, met spetterend fruit.
Vinificatie
De blauwe druiven ondergaan een kort contact met de schillen, om de wijn zijn typische, bleekroze kleur te geven. Daarna vindt een gisting plaats op lage temperatuur, om het fruit in de wijn goed te benadrukken.
Over de producent
Château Cavalier is 'pas' sinds 2000 verworven door de familie Castel, waarmee het een van de nieuwste aanwinsten is van dit mooie familiebedrijf. Dit domein maakt uitsluitend Provence-rosé van hoge kwaliteit.
In de wijngaarden is het team de afgelopen jaren bezig geweest met herplanten van de stokken en ook in de kelder zijn de nodige investeringen gedaan. Dit om de collega's op het niveau van kwaliteit voor te kunnen blijven. Château Cavalier ligt in de Var, om precies te zijn, in het dorpje Vidauban, tussen Aix-en-Provence en Nice. Van oudsher was het domein 50 hectare groot. Inmiddels zijn de wijngaarden uitgebreid tot 130 hectare. Daarbij is gekozen voor een hogere plantdichtheid, waarbij ook is gekozen voor een aanpassing van de aangeplante druivenrassen, om meer het accent te leggen op de lokale druiven. De kwaliteit is er alleen maar op vooruit gegaan.
Dat is mede te danken aan Florent Gaillard, die sinds 2011 de touwtjes in handen heeft op Château Cavalier. Dat lijkt kort. Toch heeft hij een berg ervaring. Hij werkt al zo'n twintig jaar met rosé uit de Provence. Hij bracht het zelfs tot algemeen manager bij het bekende Domaines Ott, een van de absolute topdomeinen voor rosé in de Provence. Net als veel wijnmakers vindt Florent dat het proces van het maken van kwaliteitswijnen begint in de wijngaard. Daarin wordt hij ondersteund door Jean-Pierre Loubet-Malet, bij Cavalier sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor het wijngaardbeheer. Een dynamisch duo, waar we nog veel van kunnen verwachten.