Domaine de la Clapière - Blanc Figuerette

Domaine de la Clapière | Blanc Figuerette

Wijnomschrijving

Heerlijke exotische geur, open, met abrikozen, citrus en vanille, een rijpe en sappige smaak, de kracht en volheid van de chardonnay, in combinatie met tropisch fruit en een fijne elegantie van de viognier.

Wijn / Spijs

Heerlijk als aperitief, fijne combinatie met een mooie kipsalade, natuurlijk heel fijn bij gerookte zalm, ragout met kalfvlees, zachte witte kazen.

Achtergrondinformatie

De Vin de Pays uit de Languedoc is een van de meest innovatieve en originele wijnstreken van Frankrijk, omdat er zoveel mogelijk is. Bijvoorbeeld het combineren van een druif uit de Bourgogne, de chardonnay, met een druif uit de Rhône, viognier.

De druiven van de verschillende percelen worden in de kelder apart gehouden en pas op het laatst wordt de blend gemaakt. Zo weet wijnmaker Jean Natoli zeker dat hij het beste uit elke druif kan halen. Chardonnay heeft hem kracht, de viognier elegantie en een heerlijk fruitig aroma.

Vinificatie

De druiven worden apart vergist op roestvrij staal. Daarna rijpt de helft van de wijn op barriques, om hem meer kracht en diepgang te geven.

Over de producent

Het landgoed van Domaine de La Clapière is 60 hectare groot waarvan 30 hectare wordt gebruikt om wijn te produceren. Hier vindt u druivenrassen die van oudsher worden geassocieerd met dit gebied en die het best geschikt zijn voor het mediterrane micro-klimaat. Ook vindt u hier en een paar van 's werelds bekendste druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cinsault, Alicante en Carignan; binnenkort kan de Grenache hier ook nog aan toegevoegd worden.

De bodem is hoofdzakelijk samengesteld uit alluviale terrassen, dat al lang wordt beschouwd als een bijzonder geschikte bodem voor de wijnbouw omdat door de diepte de wijnstokken zich goed kunnen wortelen. Het meest onderscheidende kenmerk van Domaine de La Clapière is echter de combinatie van de filterende werking van haar grind gebieden met de nabijgelegen ontsluitingen van oude rotsen.

Hoewel het op het eerste gezicht niet duidelijk is, hebben de wijnen van dit wijnhuis hun beroemde complexiteit te danken aan deze mix van bodems.