Doña Dolce - Moscatel

Doña Dolce | Moscatel

Wijnomschrijving

Rijpe moscatel-druiven geven deze wijn heerlijke aroma's van bloemen, citrusfruit, rijpe druiven, honing en gedroogde vruchten; rijke smaak met aangename zuren, die mooi in balans zijn met het zoet in deze dessertwijn.

Wijn / Spijs

Heerlijk bij een fruitdessert. Ook is het lekker om een glas door vruchten te mengen. Daarnaast smakelijk bij taarten met fruit of als aperitief, maar ook bij blauwschimmelkazen.

Achtergrondinformatie

De moscatel, of wel de muscaat-druif, doet het uitstekend langs de kusten van de Middellandse Zee. De druiven rijpen in dit klimaat uitstekend, met behoud van hun mooie zuren. Toch is het belangrijk z e op tijd te plukken, als de zuren nog in de druiven aanwezig zijn. Dat is een mooie basis voor het maken van een versterkte wijn. De gisting wordt afgebroken met wat alcohol, zodat een zoete wijn ontstaat met ook nog mooie frisse zuren. Muscaat in zijn meest pure vorm.

Vinificatie

Voor deze zoete wijn worden de beste moscatel-druiven geoogst van de wijngaarden in het estate 'Less Canyaes'. Dit is een zonnige en warme wijngaard, met een gunstige ligging ten opzichte van de zee. De ondergrond bestaat uit een sterk leemhoudende grond, ideaal voor de moscatel. De wijn gist op lage temperatuur, om het fruit zo veel mogelijk te accentueren. Daardoor krijgt deze wijn zijn mooie, typische karakter van vers geplukte druiven. De gisting wordt onderbroken door de toevoeging van wijnalcohol, op het moment dat er een ideale balans is tussen de zuren en de overgebleven natuurlijke suikers in de wijn.

Over de producent

De coöperatie van La Baronía de Turís, in het gelijknamige stadje Turis, werd in 1920 opgericht door 70 wijnboeren, die samen 200 hectare wijngaarden in bezit hadden. De wijngaarden van de coöperatie liggen in de DO Valencia, in het centrale deel van de Middellandse Zee-kust in Spanje. De meeste wijngaarden liggen ongeveer 30 kilometer van de kust af, dus onder directe invloed van de zee. Het Middellandse Zee-klimaat zorgt in deze streek voor rijpe druiven van kwaliteit. In de loop der jaren is de succesvolle coöperatie sterk gegroeid. Tegenwoordig telt hij maar liefst 713 leden, die in toaal zo'n 1000 hectare in bezit hebben. Deze produceren in totaal 8 tot 9 miljoen kilo druiven, goed voor tussen de 8 en 8,5 miljoen flessen. Door gebruik van moderne technologie en de beste oenologen van Spanje is het mogelijk om een breed scala aan fraaie wijnen te produceren.