Gnarly Head pinot noir goedkope wijn voor de horeca

Gnarly Head | Pinot Noir

Wijnomschrijving

Breed en verleidelijk, aards, specerijen, vanille, kersen en pruimen, toast, tabak, met een volle en soepele smaak, heel krachtig en intens, zwoel, met een lichte stevigheid in de afdronk.

Wijn / Spijs

Fijn bij gedroogde worst, een mooie pizza, worstjes van de barbecue, gegrilde kip, een mooie varkenskarbonade, zachte roodbacterie kazen.

Achtergrondinformatie

Deze pinot noir krijgt zijn bijzondere, complexe karakter door het gebruik van druiven uit de verschillende regio’s van Californië die het meest geschikt zijn voor de aanplant van pinot noir: Monterey, Lodi en de North Coast. Fruit van elke van deze regio’s voegt een eigen laag toe aan de blend, zodat hij meer complexiteit krijgt. Wijngaarden in de regio Lodi -waar veel wijnhuizen druiven voor hun mousserende wijnen vandaan halen- geven de wijn zijn ruggengraat. De druiven van de North Coast zorgen voor veel fruit en krachtige, intense aroma’s. Monterey-fruit geeft dat prachtige karakter van kersenfruit, waar de regio zo befaamd om is. Een ideale mix van bijzondere smaken.

Vinificatie

De druiven worden geoogst in de vroege ochtend, om fris fruit in de gistkuipen te krijgen. De gistingstemperatuur wordt relatief laag gehouden, om het fruit te benadrukken. De wijn ondergaat zijn malolactische gisting en vervolgens zijn rijping op vaten van Frans en Amerikaans eiken.

Over de producent

De familie Indelicato, afstammelingen van Italiaanse immigranten, was een van de eerste families met een eigen wijnbedrijf in Californië. Van de eerste wijngaard in 1924 tot ‘’American Winery of the Year’’ in 2007 was een lange weg en een duidelijk bewijs van vakmanschap. Inmiddels staat de derde generatie Indelicato aan het roer van het bloeiende bedrijf. De familie is eigenaar van een paar verschillende wijnbedrijven, verspreid over Californië.

De serie wijnen onder de naam ‘Gnarly Head’ is geïnspireerd op de oude zinfandel-stokken in Lodi waarvan de eerste ‘gnarly’ wijn is gemaakt, de Old Vine Zinfandel. Het zijn ‘bush-vines’, dus ze staan niet op draden, en hun kop wordt elk jaar teruggesnoeid, net als bij een knotwilg. Dit levert een bijzondere, knoestige kop op, een ‘gnarley head’.