Jean-Luc Colombo - Cornas Terres Brulées

Jean-Luc Colombo | Cornas Terres Brulées

Wijnomschrijving

Een breed geurenspectrum van braam, donkere kers, zwarte peper, cacao, steranijs, drop, specerijen, leder, venkel en cederhout. Stevig, complex en elegant met donker fruit, rijpe tannines, een pepertje, gevolgd door een lange, frisse finale.

Wijn / Spijs

Zeer smakelijk bij een varkenshaasje met een peperroomsaus, een kruidige runderstoofschotel, wildgerechten en oude kazen.

Achtergrondinformatie

Cornas heeft sinds 1938 een AOC-status en staat bekend om zijn rode wijnen die uitsluitend gemaakt zijn van syrah. Het is ook de enige druif die is toegestaan binnen de appellatie.

Wat de noordelijke Rhône betreft is de syrahdruif veruit de meest aangeplante rode druif. De pure expressie van syrah komt in dit gebied van Frankrijk absoluut tot uiting. De eerste ‘chaillées’, oftewel smalle terrassen, zijn al door de Romeinen aangelegd. Deze stijle, voornamelijk granieten terrassen zijn lastig begaanbaar, het behoeft dan ook geen uitleg dat er enkel handmatig geoogst wordt. Deze staan overigens vol in de zon, het kan dan ook erg warm worden tijdens de bloei- en groeiperiode. Dit verklaart dan ook de oud-Keltische naam ‘Cornas’, dat verbrande aarde betekent.

De appellatie is slechts 150 hectare groot en biedt prachtige vergezichten over de Rhône Vallei. Jean-Luc bezit 13 hectare aan Cornas wijngaarden met klinkende namen als Les Ruchets, La Louvee, Les Terres Brûlées en Vallon de l’Aigle. Deze brengen wijnen voort die hij bestempelt als complex, stevig, maar elegant met aroma’s van drop, zwarte bessen, viooltjes en irissen met een hoog ouderingspotentieel.

Vinificatie

De druiven worden in hele kleine batches handmatig geoogst. Na het ontstelen volgt een vergisting in temperatuurgecontroleerde vaten met een inwekingsperiode van 3 weken, gecombineerd met dagelijks overpompen. De wijn wordt 21 maanden opgevoed op eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw en 85% tussen de 1 en 4 jaar oud.

Over de producent

Jean-Luc Colombo is een gepassioneerde wijnmaker die zich begin jaren ’80 de kunst van de oenologie feilloos eigen wist te maken. In 1986 kocht hij zijn eerste wijngaard genaamd ‘Les Ruchets’. Een jaar later was de eerste oogst een feit. De jaren erna vonden er diverse aankopen van wijngaarden plaats en zagen meer dan 20 verschillende wijnen het daglicht.

Vins Jean-Luc Colombo is een echt familiebedrijf, vader Jean-Luc bestiert samen met zijn vrouw Anne en dochter Laure het toonaangevende domein te midden van de AOC Cornas in de Noordelijke Rhône. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er voornamelijk syrah van hoge kwaliteit verbouwd wordt! Naast Cornas is de familie Colombo ook bedreven met het maken van wijnen afkomstig van Condrieu, Côtes du Rhône tot zelfs de Languedoc. De hoofdrol is echter weggelegd voor Cornas.

Jean-Luc is naast bevlogen wijnmaker ook een groot liefhebber en beoefenaar van de Franse keuken, dat is van kinds af aan met de paplepel ingegoten door zijn moeder, die kok was in Marseille. Het een kan niet zonder het ander, redelijkerwijs zijn Jean-Luc’s wijnen dan ook gastronomisch breed inzetbaar en al jaren een begrip binnen, maar ook buiten de regio. Zo zijn hun wijnen bijvoorbeeld terug te vinden op de kaart bij het beroemde restaurant van wijlen Paul Bocuse “L’Auberge Du Pont de Collonges” en vele andere Michelinrestaurants.

Jean-Luc wordt bijgestaan door zijn vrouw Anne, eveneens een kookfanaat en aanbidster van de mediterrane keuken. Zij is voornamelijk te vinden is in de wijngaarden en een echte specialist op het gebied van biodiversiteit. Er wordt veel waarde gehecht aan een juiste balans tussen wijnbouw en de directe omgeving. Zo zorgt een aanplant van lokale planten langs de wijngaarden voor een natuurlijke barrière tegen wind, worden er nestkasten geplaatst voor vogels en vleermuizen die zich tegoed doen aan schadelijke insecten en is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen jaren geleden in de ban gedaan.

In 2015 verscheen hun eerste 100% biologische wijn en verschenen er later nog eens zes. Vins Jean-Luc Colombo is ook nog eens zeer begaan met de bijenstand in Frankrijk en doneert via haar “Bee Helpful” programma een deel van haar omzet aan organisaties die zich inzetten voor de bij. Dochter Laure sloot zich in 2010 aan bij het bedrijf. Na het behalen van haar master in Oenologie en haar werkervaring bij onder andere Dom Pérignon, Moët & Chandon en Château Haut-Brion brak de tijd aan om het familiebedrijf te versterken, zowel op het vlak van marketing als wijn maken. Laure is inmiddels een reizende ster in de Rhône, want zij heeft samen met haar partner Dimitri ook nog eens een eigen domein in de AOC Saint Péray.

De wijnen van Vins Jean-Luc Colombo kenmerken zich door elegantie, complexiteit, fruit en frisheid. Een stijl die door menig criticus is ontdekt en zeer in de smaak valt, getuige de waarderingen van bijvoorbeeld Robert Parker, Wine Spectator, Decanter en Vinum. Met Vins Colombo heb je simpelweg iets heel moois te bieden voor je gast, op het schap en in je glas!