Johann Müllner - Grüner Veltliner Weinzierlberg

Johann Müllner | Grüner Veltliner | Weinzierlberg

Wijnomschrijving

Fris en fruitig, het aroma doet denken aan witte bes, een klein beetje ananas, grapefruit, citrusvruchten en de typische "veltliner-peper". Met plezierige zuren en rijpheid. De aroma's herhalen zich ook in de mond met een lange afdronk.

Wijn / Spijs

De wijn is ideaal met traditionele Oostenrijkse gerechten zoals een Wienerschnitzel. Maar ook is deze wijn goed te combineren met Aziatisch eten zoals zoet & pittige kip. Daarnaast gaat het ook goed gepaard met mosselen, vis en zeevruchten.

Achtergrondinformatie

Deze typische veltliner met zijn hoge drinkgenot is gelegen in het wijngebied Weinzierlberg (sinds anno 1274), een traditioneel bekend gebied boven het oude centrum van de wijnstad Krems, met het levendige fruit. Dit komt door het goede löss, primair gesteente en het zeer goede klimaat, de warme zomerdagen die gepaard gaan met koude nachten.

Vinificatie

Half oktober werden de druiven strikt selectief geoogst. Nadat ze ontsteeld en zorgvuldig geperst waren, werd de most onder gecontroleerde temperatuur gefermenteerd in roestvrijstalen tanks.

Over de producent

Dat er goede wijn uit Oostenrijk komt mag geen verrassing meer zijn. De verschillende wijngebieden hebben elk zo hun verschillende sterke kant. Het Kremstal heeft een heel gelijkmatig klimaat dat het voor het grootste deel te danken heeft aan de Donau. Het totale wijngaardoppervlak is zo'n 2300 hectare en de meest aangeplante druiven zijn grüner veltliner, zweigelt en riesling.

Dat zijn precies de druivenrassen die de familie Müllner in de wijngaarden heeft staan. Dit familiebedrijf is op het moment toe aan de vierde generatie Müllners die aan het roer staan: de broers Johann en Michael. Van een klein domein van een paar hectare dat hun overgrootvader in 1860 begon is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met zo'n 75 hectare aan wijngaarden. Waar de focus van de familie eerst lag bij de wijnhandel, is de blik van de twee broers vooral gericht op de eigen wijngaarden en het wijnmaken.

Daarnaast hebben de broers ook zo'n 32 hectare wijngaarden opnieuw aangeplant. Het resultaat van hun werk is dat ze op dit familiebedrijf aantrekkelijke wijnen weten te maken die in steeds meer landen verkocht worden. Van de totale productie wordt maar liefst 80% geëxporteerd. De nieuwe generatie staat ook al klaar. Constance (12 jaar) en Nikolaus (8 jaar) mogen in de toekomst het roer overnemen.