Lumà - Micina Nerello Mascalese

Lumà | Micina Nerello Mascalese

Wijnomschrijving

Krachtige geur, tabak, leer en pruimen, vanille, gebrand, zwoel, peperig, kruidnagel, elegant, zacht en sappig, fijne zuren, finesse, puur, lichte tannine, mooi soepel gemaakt.

Wijn / Spijs

Pastagerechten met paddenstoelen of gestoofd rundvlees, lamskarbonades, licht belegen kazen.

Achtergrondinformatie

De nerello masacales-druif heeft de afgelopen jaren grote faam verworven als basis van de wijnen van de hellingen van de vulkaan Etna. Maar ook elders op Sicilië, zoals hier in Sambuca di Sicilia. Hij combineert finesse met heerlijk fruit. Door hem af te ronden op barriques wordt hij heerlijk zacht en zwoel.

Vinificatie

De wijn ondergaat een lange gisting op de schillen, om hem veel karakter te geven. Daarna volgt een malolactische gisting op vat, gevolgd door een rijping op vat, om de wijn af te ronden.

Over de producent

Cantine Cellaro is een bijzondere coöperatie in het westelijke deel van Sicilië. De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 tot 600 meter in de omgeving van het Lago Arancio. Dat is in de buurt van de plek die ooit bekend werd door de beroemde Marsala. Maar tegenwoordig worden hier fraaie droge wijnen gemaakt, deels van dezelfde druiven als Marsala.

Cantine Cellaro heeft van het gebruik van lokale druiven zijn specialiateit gemaakt. De coöperatie heeft maar liefst zo’n 1000 leden, die in totaal zo’n 1700 hectare wijngaarden bewerken. Bij wit is grillo de belangrijkste lokale druif, bij rood zijn dat nero d’avola en nerello mascalese. De coöperatie heeft zijn positie weten te versterken door een strategische overeenkomst met Farnese Vini, het dynamische bedrijf uit de Abruzzen. Dat heeft geleid tot een herziening van het assortiment, met een andere, mooiere uitmonstering van de wijnen.

Daarnaast werden de wijngaarden in kaart gebracht, om te kijken welke wijngaarden het meest geschikt zijn voor welke druiven. Dat is de sleutel tot het unieke karakter en het succes van de wijnen onder het label Lumà.