Purcari - 1827 Icewine - 37,5cl

Purcari 1827 | Icewine | 37,5cl

Wijnomschrijving

Florale tonen in de neus, gevolgd door vlierbes, honing, mango, passievrucht wat specerijen, abrikoos, mandarijn, sinaasappelschil, galiameloen en citrus. Heerlijke friszoete aanzet met mooie levendige zuren, niet zwaar, sinaasappel, citrus en grapefruit.

Wijn / Spijs

Deze wijn vormt een ideale partner bij desserts met vruchten zoals mango en passievrucht, crème brûlée, roomijs, foie gras, milde blauwe kazen en paté met cranberry compote.

Achtergrondinformatie

Deze bijzondere wijn werd geoogst bij -6 tot -8 graden Celsius. De druiven werden handmatig geselecteerd en traditioneel gevinifieerd. Eiswein (of icewine) is een bijzonder fenomeen. Het werd bij toeval in Duitsland ontdekt rond het einde van de 18e eeuw. Een plotselinge, vroeg intredende winter zorgde ervoor dat de druiven van een wijnboer bevroren aan de stok hingen. Ondanks dat men dacht dat de oogst verloren zou zijn, werd er toch geperst. Het resultaat? Een delicate, zoete en geconcentreerde wijn!

De druiven voor eiswein moeten lang blijven hangen, tot in de winterperiode. De oogst vindt altijd ‘s nachts plaats bij ongeveer -7 graden Celsius. Dat moet wel, want een enkel zonnestraaltje kan een druif al laten ontdooien en dat is niet de bedoeling. De bevroren druiven gaan kort na de oogst de pers in. Het persen is een zorgvuldig proces, voorzichtig worden de druiven ontdaan van hun gekristalliseerde water en blijft er een heel geconcentreerd, suikerrijk sap over.

Door het hoge suikergehalte is het een stuk lastiger om de gisting op gang te brengen dan bij het maken van een droge wijn. Bovendien duurt de periode periode van gisting ook veel langer. Geduld wordt echter beloond, want dit soort wijnen zijn over het algemeen fenomenaal! En voor degenen die echt lang kunnen wachten: eiswein heeft een heel hoog ouderingspotentieel.

Vinificatie

-

Over de producent

Tegen het einde van de 12e eeuw vormde de Moldavische wijnbouw een belangrijke sector van de economie van Zuidoost-Europa. Hoewel de hele regio gunstige omstandigheden biedt voor de wijnbouw, zijn specifieke gebieden bijzonder vruchtbaar voor het telen van de meest gezonde druiven.

Het dorp Purcari en de wijngaarden van het klooster Agon Zograf liggen in het hart van dit bijzondere gebied. Het had een grote aantrekkingskracht op Franse kolonisten, want het gebied in de zuidoostelijke punt van Moldavië toonde overeenkomsten met de bodem en klimaat van Bordeaux. Het duurde dan ook niet lang voordat men ging samenwerken met het klooster en speciale jaargangen werden geboren.