Veedha red goedkope wijn voor de horeca

Veedha | Red | Douro DOC

Wijnomschrijving

Rijp en rijk, dat typeert deze wijn. Maar ook elegantie en dat is heel knap. Heerlijk rijp fruit als bosbessen, kersen en pruimen. Op het fruit gemaakt met een lekkere stevigheid en met een afgeronde en fluweelzachte finale. Pure verleiding.

Wijn / Spijs

Een wijn voor bij de maaltijd. Rood vlees, pasta’s met rode saus of bijvoorbeeld bij zelfgemaakte pizza.

Achtergrondinformatie

Het porthuis Barros heeft in de loop van zijn bestaan een grote reputatie opgebouwd met bijzondere Colheita’s. Net als andere porthuizen startte Barros de afgelopen decennia daarnaast met de productie van kwalitatief hoogstaande droge rode en witte wijnen met de DOC Douro. Een logische stap, want de productie van port is aan strikte limieten gebonden. De druiven die over zijn kunnen dan beter worden gebruikt voor het maken van droge tafelwijnen.

Een mooi voorbeeld is deze fijne rode Douro DOC, gemaakt op basis van maar liefst vijf verschillende, authentieke streekdruiven: 25% touriga franca, 25% tinta barroca,  25% tinta roriz, 15% tinto cão en 10% tinta amarela. De druiven kunnen goed tegen het warme klimaat en geven de wijn mooie zuren. De naam, Veedha, betekent niet voor niets ‘leven’. Een heerlijke droge rode wijn, gemaakt in een elegante en rijke stijl, met een zacht en rijp karakter.

Vinificatie

Op roestvrij staal.

Over de producent

Porto Barros is een van de traditionele Portugese porthuizen. Het werd opgericht in 1913 door Manuel de Almeida. Het bedrijf was in de jaren er na bijzonder succesvol, en wist zelfs in de periode van de twee wereldoorlogen te groeien en te floreren. Dit was vooral te danken aan de zwager van Manuel de Almeida, zijn (voor)naamgenoot Manuel de Barros. Deze werd partner in het bedrijf, waarna het ook mede zijn naam kreeg: Barros Almeida & Cia. Hij was ook degene die de fraaie Quinta do Enxodreiro kocht, en deze omdoopte tot ‘Quinta Doña Matilde’, naar zijn vrouw Matilde. Dit bijzondere familiebedrijf ontwikkelde zich tot een specialist in gerijpte ports, waarbij het zich vooral onderscheidde met bijzondere Colheita’s, tawny ports met een jaartal.

Net als andere porthuizen startte Barros de afgelopen decennia met de productie van kwalitatief hoogstaande droge rode en witte wijnen met de DOC Douro. De worden gemaakt op basis van typische Douro-druiven, zoals touriga nacional, tinta barocca (voor rood), arinto en gouveio (voor wit). Deze wijnen zijn rijk en complex van karakter.

In 2006 verkocht de familie het huis Barros aan Sogevinus, eigenaar van bekende portmerken als Kopke, Burmester en Calem. De familie behield Quinta Doña Matilde. De druiven voor Barros Port komen nu voornamelijk van de wijngaarden van de prachtige Quinta de São Luíz, in het beste deel van de portstreek, vlakbij het stadje Pinhão. Door de investeringen van het nieuwe moederbedrijf is Barros uitgegroeid tot een gerenommeerd huis, voor zowel Douro als Port.