Villa Maria chardonnay exclusieve wijn voor de horeca

Villa Maria | Cellar Selection | Chardonnay

Wijnomschrijving

Heel aromatisch, in de geur ananas en perzik, met wat aangenaam hout. Ook in de smaak heel rijk en stevig, met citrus, nectarine en mango. Mooi houtgebruik, een heerlijke stevigheid; wat room en goede zuren maken deze wijn helemaal compleet.

Wijn / Spijs

Perfect bij rijke risotto’s, bijvoorbeeld met wat room, kaas en tuinbonen, visgerechten, kipgerechten en varkensvlees.

Achtergrondinformatie

Marlborough is dé wijnstreek van Nieuw-Zeeland. In de overvloedige jaargang 2011 werd hier 74,5% van alle wijn van Nieuw-Zeeland geproduceerd! Marlborough is ook de streek waar het moderne succes begon, met de ontdekking van de mogelijkheden van de sauvignon blanc. Deze populaire Loire-druif vond hier een tweede thuis. Met dank aan het koele klimaat, ongeëvenaard in de Nieuwe Wereld. Maar Marlborough is niet alleen maar geschikt voor de aanplant van sauvignon blanc. Het lange groeiseizoen en het koele klimaat zijn ook zeer geschikt voor het maken van chardonnays van hoge kwaliteit, die uitblinken door hun mooie zuren.

De druiven voor deze chardonnay zijn vooral afkomstig uit de Wairau Valley, het iets warmere deel van Marlborough. Het resultaat is dan ook een wat rijkere wijn. De gisting vindt plaats op een wat hogere temperatuur dan gebruikelijk, om het rijke karakter te benadrukken. Voor wat extra ‘rondeur’ onderging de wijn ook de malolactische gisting. Na tien maanden op houten vaten op de eigen ‘lie’ (de dode gistcellen) werd de wijn gebotteld. Door deze manier van wijn maken wordt een prachtige, volle chardonnay gecreëerd.

Vinificatie

10 maanden op Frans eiken.

Over de producent

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal, want de wijnbouw is hier nog heel jong. Villa Maria dankt zijn onderscheidingen en reputatie aan de productie van wijnen van een hoge en constante kwaliteit. Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie, de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.

Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien voor belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop. In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contractgrowers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken.