Villa Maria pinot noir biologisch exclusieve wijn voor de horeca

Villa Maria | Cellar Selection | Organic Pinot Noir

Wijnomschrijving

Mooi geparfumeerd, zwarte bessen, pruimen en een lichte kruidigheid, met een vleugje vanille van het eikenhout. Pure en elegante smaak, fijne zuren en mooie tannine, heerlijk sap, frisheid, met een fraaie complexiteit.

Wijn / Spijs

Mooi bij wild, eendenborst en stoofschotels met paddenstoelen. Heerlijk bij lamsvlees of rosbief.

Achtergrondinformatie

Marlborough is dé wijnstreek van Nieuw-Zeeland, goed voor zo’n driekwart van de totale productie van dit land. Sauvignon blanc is hier dé druif, maar het klimaat is ook zeer geschikt voor andere druiven. In de Sancerre, thuisbasis van de sauvignon blanc, wordt ook met veel succes pinot noir aangeplant. Dat werkt ook in Marlborough. Het koele klimaat is perfect voor pinot noir.

Deze biologische pinot noir wordt gemaakt van druiven van de Templar wijngaard in Awatare Valley, waar het nog iets koeler is dan in het dal van de Wairau, waar de meeste wijnen vandaan komen. Deze wijngaard is sinds 2009 gecertificeerd biologisch. Een heerlijke wijn, puur, en écht Pinot noir.

Vinificatie

De druiven worden met de hand geoogst, en ondergaan een koude inweking gedurende 10 dagen, om hem veel fruit en concentratie te geven. Daarna ondergaat hij een rijping op Franse eiken vaten gedurende 12 maanden.

Over de producent

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal, want de wijnbouw is hier nog heel jong. Villa Maria dankt zijn onderscheidingen en reputatie aan de productie van wijnen van een hoge en constante kwaliteit. Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie, de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.

Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien voor belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop. In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contractgrowers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken.