Villa Maria sauvignon blanc biologosch exclusieve wijn voor de horeca

Villa Maria | Cellar Selection | Organic Sauvignon Blanc

Wijnomschrijving

Mooie getypeerde geur voor een sauvignon blanc uit Marlborough, intens, met een fijne geur van limoen en kruisbessen, asperges en buxus. De smaak is krachtig en verfijnd, met uitgebalanceerde zuren, mooi droog en opwekkend.

Wijn / Spijs

Heerlijk bij gegrilde vis, of bij een mooie salade van rode biet met feta, en natuurlijk bij een licht gerijpte geitenkaas.

Achtergrondinformatie

Marlborough produceert een bijzonder type sauvignon blanc, met een grote aromatische intensiteit en een opmerkelijke grassigheid. Waarom krijgt de sauvignon hier zijn bijzondere karakter? Wie het klimaat bekijkt, ziet belangrijke overeenkomsten tussen de Loire en Marlborough. Zoals het verschil in temperatuur tussen dag en nacht. In Marlborough is dat zo’n 11 graden, in Sancerre rond de 10 graden, dus ietsje minder. Marlborough overtroeft de Loire ook met de lengte van het groeiseizoen. In de zomer zijn de maximumtemperaturen iets lager dan in Frankrijk, in de winter hoger.

Een bijzonder voordeel van Marlborough zijn de vele zonuren in het zomerseizoen en de geringe hoeveelheid regen. Dat maakt dat de omstandigheden voor biologische wijnbouw ideaal zijn. Villa Maria heeft sinds 2010 wijngaarden met sauvignon blanc onder biologisch beheer en verkreeg de BioGro certificatie in 2012. De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden bij de winery in Wairau River, aangevuld met druiven van het Templar block in Awatare en 8% komt van een wijnboer in Nelson, het naburige wijngebied. Dat zorgt voor een heerlijke karaktervolle biologische sauvignon blanc.

Vinificatie

Op roestvrij staal, gevolgd door rijping op de lie.

Over de producent

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal, want de wijnbouw is hier nog heel jong. Villa Maria dankt zijn onderscheidingen en reputatie aan de productie van wijnen van een hoge en constante kwaliteit. Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie, de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.

Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien voor belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop. In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contractgrowers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken.