Villa Maria riesling exclusieve wijn voor de horeca

Villa Maria | Cellar Selection | Riesling

Wijnomschrijving

Mooi getypeerde riesling, met een stuivende geur, bloemen, citrus en appel en een zachte, lichtzoete smaak, met een vleugje petrol, rins, met een ideale combinatie van zuur en zoet, veel sap en fruit, lengte.

Wijn / Spijs

Heerlijk bij een groene zomerse salade of bij iets pittige Aziatische gerechten, zoals uit de Thaise keuken.

Achtergrondinformatie

Het koele klimaat van Marlborough is niet alleen ideaal voor sauvignon blanc. Ook de riesling gedijt hier uitstekend. De koele nachten in de herfst van Marlborough zorgen voor mooie zuren en krachtige aroma’s. De riesling hangt hier lang aan de stokken, omdat zich hier ook in de zomer altijd de verkoelende werking van de oceaan laat gelden. De druiven worden geoogst tussen half maart en half april, in de Wairau Valley en de nog iets koelere Awatare Valley., op een mooie kiezelhoudende ondergrond met een perfecte afwatering.

Vinificatie

De wijn gist op roestvrij staal, om alle fruit te behouden. Er worden gisten gebruikt die het riesling-aroma mooi op de voorgrond zetten. Na de gisting blijft een klein zoetje (7,1 g/l) achter, wat de zuren heerlijk afrondt.

Over de producent

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal, want de wijnbouw is hier nog heel jong. Villa Maria dankt zijn onderscheidingen en reputatie aan de productie van wijnen van een hoge en constante kwaliteit. Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie, de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.

Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien voor belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop. In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contractgrowers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken.