Villa Maria chardonnay goedkope wijn voor de horeca

Villa Maria | Private Bin | Chardonnay

Wijnomschrijving

‘Medium bodied’ noemt de wijnmaker deze wijn zelf, wat staat voor ‘niet zwaar’. Heel aangenaam en open, met wat exotisch fruit in de geur: banaan en ananas. In de smaak mooi rond en zacht, mollig, maar je proeft ook wat aangenaam citrusfruit. In de finale room en aantrekkelijk hout.

Wijn / Spijs

Heerlijke combi met Caesar Salad, charcuterie, witvis, maar ook perfect als aperitief.

Achtergrondinformatie

De herkomstbenaming East Coast werd in het leven geroepen om in Nieuw-Zeeland wijnen van het Noorder Eiland te kunnen blenden met die van het Zuider Eiland. Voor een wijn als de chardonnay een groot voordeel. Chardonnay van het warmere Noorder Eiland is rijk en vol van karakter, en de druiven van het koelere Zuider Eiland zorgen voor de nodige frisheid en spanning. Een ideale combinatie. Dat deze mogelijkheid is gecreëerd is een schoolvoorbeeld van de wil tot vernieuwen bij de Nieuw-Zeelandse wijnbouwers. Zo profiteert iedereen, wijnbouwers hoeven geen (verboden) trucs uit te halen en consumenten weten waar ze aan toe zijn, terwijl ze óók nog eens wijnen krijgen die kwalitatief beter zijn. Voor iedereen een ideale situatie.

Het fruit voor deze wijn is afkomstig uit drie wijnstreken: Gisborne, Hawke’s Bay en een klein deel uit Marlborough. Gisborne zorgt voor rijkdom, Hawke’s Bay voor subtiele kracht en Marlborough voor frisheid. Zo is het hele spectrum van verschillende smaken chardonnay in deze wijn aanwezig, wat een interessant en complex glas wit oplevert.

Vinificatie

Deels op roestvrij staal, deels op hout.

Over de producent

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal, want de wijnbouw is hier nog heel jong. Villa Maria dankt zijn onderscheidingen en reputatie aan de productie van wijnen van een hoge en constante kwaliteit. Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie, de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.

Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien voor belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop. In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contractgrowers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken.